Информатор о раду

informator2

Блог школе Амајић

baner  os amajic

Имунизација

wpeuprava

Дуално образовање

dualno-baner

Школски документи

dokumenti

Савети психолога

psiholog

По њему носимо име

nikola

Facebook

Контактирајте нас

kontakt

Телефон: 015/ 7464 114

E-mail: osvelikareka@gmail.com

Више информација>>>

Анкета

Да ли Вам се свиђа наш сајт?
 

Угледни час

Наставник Мићо Јевтић је са ученицима 8.2 разреда одржао угледни час из хемије, чија је наставна јединица била : ,, Доказивање присуства скроба и денатурација протеина“. Ученици су били подељени у две групе за релизацију експеримената. Прва група је истраживала присуство скроба у хлебу, рижи, јабуци и кромпиру користећи јод као индикатор, док је друга група испитивала денатурацију протеина у беланцету и млеку под утицајем алкохола и ацетона. Резултати су били у складу са предвиђањима: присуство скроба у храни је потврђено реакцијом са јодом, док је денатурација протеина настала додавањем алкохола и ацетона. Ученици су приметили промене у конзистенцији и структури протеина као резултат денатурације.
Овај час је пружио ученицима практично искуство у примени концепата из хемије, омогућујући им да изведу експерименте и закључе о присуству скроба и денатурацији протеина у различитим намирницама, и успешно допринео разумевању основних концепата хемије и њихове примене у свакодневном животу.

Велика Река

У дринској заравни, уз главни друм Турци су од Вољевчана отели најплоднију земљу, али по реци која се ту уливала у Дрину, оставили су назив селу, Велика Река. Велика Река данас броји око 472 становника, има осмогодишњу основну школу као и локални водовод. Од овог села почиње заправо Зворничко језеро и највећи туристички потенцијал општине Mали Зворник.